tetherow bonneville loop residence (in collaboration with Eric Meglasson Architec)
location: bend, oregon year: 2016 size: 4,200sf status: unbuilt

The design of the Bonneville Loop house owes heavily to the strongly differentiated directional character of the narrow site on which it sits. 

The narrow east edge is defined by a busy access street and a highly-visible resort hotel building across the way; accordingly the bulk of the program for the Bonneville Loop house has been pushed to the west of the site, with only selective windows facing east to embrace the morning sun from key spaces. 

The long north boundary is characterized by a large neighboring home which extends wall-like along most of the property; views here are unspectacular, but there are opportunities for small-scale shaded outdoor areas for guests. As a result, most of the back-of-house program is located along a solid spine to the north side of the property, along with guest sleeping quarters and a garage. 

The west property line is spectacular and wild, as it abuts protected National Forest land, and features lava rock outcroppings and mature pine forest as far as the eye can see. In response, we’ve oriented as much of the home’s program as possible facing west, with indoor-outdoor connections opening out from key spaces to help blur the boundaries. 

To the south, a steep hillside covered densely with native manzanita bushes and lava outcroppings form a wonderful near-field focus, while a new vacation rental development on top of the hill presents an imposing visual challenge to be acknowledged. Accordingly, we’ve actively mitigated the visual presence of the uphill homes via the use of deep overhanging shade structures hovering over south courtyards, with a strong emphasis on framed views of the manzanita visible at eye level and below. 

The resulting design of this 4,200 single family home is nuanced and finely-tailored to its site. Exterior screens, shade structures, and site walls help to extend the home’s domestic space into the landscape via a layered approach, which - combined with deep overhangs and expansive glass walls - yields an overall sense of a home that lives much larger than the sum of its parts.